NASZE MIESZANKI.

GASTRONOMIA

Czym się zatem kierować przy wyborze kawy? Oczywiście smakiem!

Już pierwszy łyk JaBlMo® zabiera nas w podróż na pachnącą słodyczą Jamajkę. Mieszanka zawiera 10% Jamajki i oddaje charakter tej kawy, jej lekkość, kwiatowość, marcepanowy aromat i słodycz owoców oraz zrównoważyć jej goryczkę i kwasowość.

JaBlMo®

Najdroższa arabika na świecie rośnie w Górach Niebieskich na Jamajce. W małych, rodzinnych plantacjach ciągle stosuje się uprawy mieszane, co oznacza, że obok kawowców znajdują się na nich także inne gatunki roślin, a także zwierząt.Kawa tak uprawiana nie jest traktowana żadnymi chemicznymi nawozami, a w cieniu drzew i otoczona wilgotnym górskim powietrzem może rozwinąć swój doskonały bukiet. Kawa z Jamajki jest znana ze swej gładkości, słodyczy, braku goryczy, kwiatowego zapachu.

Uzupełnienie Jamajki kawami z Gwatemali i Brazylii czyni napar głębokim, bogatym, delikatnym i słodkawym. Espresso z niej wykonywane jest naprawdę niezapomniane.

Dlatego z trzech topowych – zawierających 100% ziaren arabik – mieszanek Goppiona to właśnie JaBlMo® jest uważana za najbardziej delikatną i wyrafinowaną.

JaBlMo® udowodni też każdemu, że stosunkowo jasno palone arabiki świetnie komponują się z mlekiem, dając mleczno-czekoladowe i bakaliowe aromaty. Cappuccino z JaBlMo® to przeżycie, które wspomina się przez cały dzień… ale nie z powodu zawartości kofeiny – jej akurat w JaBlMo® jest bardzo mało.

Profil smakowy tej mieszanki arabik jest odzwierciedleniem najlepszych tradycji włoskiego espresso: kompleksowości, zrównoważenia czekoladowej ciężkości, grejpfrutowej goryczki, maślanej gładkości i marcepanowej słodyczy.

CSC® – Espresso Italiano

Mieszankę Espresso Italiano nazywamy CSC®. Skrót ten oznacza nazwę organizacji (Caffé Speciali Certificati) założonej przez kilka świetnych włoskich palarni. Postanowiły one wziąć w obronę i promować świetną jakość espresso, które we Włoszech ma status dobra narodowego (tu przeczytasz więcej o certyfikatach, jakie mają nasze kawy). Nieprzypadkowo CSC® ma status organizacji partnerskiej ruchu Slow Food, UTZ, Rainforest Alliance i Fair Trade. CSC® certyfikuje plantacje i śledzi drogę ziaren aż do zamknięcia ich w paczce, która otrzymuje unikatowy hologram z numerem. Pracuje się wyłącznie z kawami jakości specialty - taką jakość ma tylko 1% kaw na świecie. Tylko kawa, która przeszła testy jakości i sensoryczne, może dostać naklejkę z hologramem i logo.

Wspaniała jako espresso, ale też intensywna w drinkach z mlekiem i innymi dodatkami. To bardziej zdecydowana mieszanka dla ludzi, którzy darzą miłością Włoskie Espresso.

Rozpuszczająca się na języku kosteczka deserowej czekolady – tak kojarzy się smak i zapach Wspaniałej Słodkiej Mieszanki.

Gran Miscela Dolce

Jej gładka kremowość, niewielka zawartość kofeiny i świetne „granie” z innymi dodatkami do kawy, zyskało dla niej uznanie rzesz. Niewielka, dziesięcioprocentowa zawartość robusty gwarantuje nadal niską zawartość kofeiny, lecz nadaje mieszance zdecydowania.

Świetnie komponuje się z mlekiem, przypominając w cappuccino bakaliową czekoladę.

Bar

Nasza najbardziej gorzkawa, najbardziej „południowa” z mieszanek. Nadal tylko 20% robusty. Gorzko-słodki smak, czekoladowy zapach, długi posmak. Prosta w obejściu, nie grymasi.

Mieszanka arabik przeznaczona do przygotowywania w ekspresach przelewowych i perkolatorach - zmielona.

Oro 4x250

Mieszanka arabik przeznaczona do przygotowywania w ekspresach przelewowych i perkolatorach - zmielona. Idealna na hotelowe śniadania, konferencyjne przerwy kawowe, biurowe zebrania. Kofeiny dość, by ją poczuć, ale nie dość, by zwalić z nóg podczas pracowitego dnia.

Oro

Mieszanka arabik przeznaczona do przygotowywania w ekspresach przelewowych i perkolatorach. Idealna na hotelowe śniadania, konferencyjne przerwy kawowe, biurowe zebrania. Kofeiny dość, by ją poczuć, ale nie dość, by zwalić z nóg podczas pracowitego dnia.

Co z tego, że znajdujemy dobre ziarna, jeśli jego wytwórcy nie szanują środowiska i swoich pracowników? Nativo zawiera wyłącznie ziarna arabik, które powstały przy zachowaniu zasad ekologicznej uprawy (certyfikat Organic) i z poszanowaniem praw pracowniczych.

Nativo

Nativo powstała w oparciu o ideały, które często są w świecie pomijane. Bo co z tego, że znajdujemy dobre ziarna, jeśli jego wytwórcy nie szanują środowiska i swoich pracowników?

Nativo powstała w oparciu o ideały, które często są w świecie pomijane. Bo co z tego, że znajdujemy dobre ziarna, jeśli jego wytwórcy nie szanują środowiska i swoich pracowników?