NASZE MIESZANKI.

DOM

Czym się zatem kierować przy wyborze kawy? Oczywiście smakiem!

Już pierwszy łyk JaBlMo® zabiera nas w podróż na pachnącą słodyczą Jamajkę. Mieszanka zawiera 10% Jamajki i oddaje charakter tej kawy, jej lekkość, kwiatowość, marcepanowy aromat i słodycz owoców oraz zrównoważyć jej goryczkę i kwasowość.

JaBlMo®

Najdroższa arabika na świecie rośnie w Górach Niebieskich na Jamajce. W małych, rodzinnych plantacjach ciągle stosuje się uprawy mieszane, co oznacza, że obok kawowców znajdują się na nich także inne gatunki roślin, a także zwierząt. Kawa tak uprawiana nie jest traktowana żadnymi chemicznymi nawozami, a w cieniu drzew i otoczona wilgotnym górskim powietrzem może rozwinąć swój doskonały bukiet. Kawa z Jamajki jest znana ze swej gładkości, słodyczy, braku goryczy, kwiatowego zapachu. Uzupełnienie Jamajki kawami z Gwatemali i Brazylii czyni napar głębokim, bogatym, delikatnym i słodkawym. Espresso z niej wykonywane jest naprawdę niezapomniane. W wersji domowej kawa ta jest zmielona odpowiednio do kafetierki lub metod przelewowych. JaBlMo® udowodni też każdemu, że stosunkowo jasno palone arabiki świetnie komponują się z mlekiem, dając mleczno-czekoladowe i bakaliowe aromaty. Cappuccino z JaBlMo® to przeżycie, które wspomina się przez cały dzień… ale nie z powodu zawartości kofeiny – jej akurat w JaBlMo® jest bardzo mało. Zapakowana w puszkę chroniącą przed wietrzeniem.

Profil smakowy tej mieszanki arabik jest odzwierciedleniem najlepszych tradycji włoskiego espresso: kompleksowości, zrównoważenia czekoladowej ciężkości, grejpfrutowej goryczki, maślanej gładkości i marcepanowej słodyczy.

CSC® – Espresso Italiano

Mieszankę Espresso Italiano nazywamy CSC®. Skrót ten oznacza nazwę organizacji (Caffé Speciali Certificati) założonej przez kilka świetnych włoskich palarni. Postanowiły one wziąć w obronę i promować świetną jakość espresso, które we Włoszech ma status dobra narodowego (tu przeczytasz więcej o certyfikatach, jakie mają nasze kawy). Nieprzypadkowo CSC® ma status organizacji partnerskiej ruchu Slow Food, UTZ, Rainforest Alliance i Fair Trade. CSC® certyfikuje plantacje i śledzi drogę ziaren aż do zamknięcia ich w paczce, która otrzymuje unikatowy hologram z numerem. Pracuje się wyłącznie z kawami jakości specialty - taką jakość ma tylko 1% kaw na świecie. Tylko kawa, która przeszła testy jakości i sensoryczne, może dostać naklejkę z hologramem i logo. Wspaniała jako espresso, ale też intensywna w drinkach z mlekiem i innymi dodatkami. To bardziej zdecydowana mieszanka dla ludzi, którzy darzą miłością Włoskie Espresso. W wersji domowej została zmielona do kafetierki i zapakowana w puszkę zabezpieczającą jej najlepsze właściwości przed wietrzeniem.

Co z tego, że znajdujemy dobre ziarna, jeśli jego wytwórcy nie szanują środowiska i swoich pracowników? Nativo zawiera wyłącznie ziarna arabik, które powstały przy zachowaniu zasad ekologicznej uprawy (certyfikat Organic) i z poszanowaniem praw pracowniczych.

Nativo

Nativo powstała w oparciu o ideały, które często są w świecie pomijane. Bo co z tego, że znajdujemy dobre ziarna, jeśli jego wytwórcy nie szanują środowiska i swoich pracowników? Nativo zawiera wyłącznie ziarna arabik, które powstały przy zachowaniu zasad ekologicznej uprawy (certyfikat Organic) i z poszanowaniem praw pracowniczych – do ubezpieczenia, świadczeń socjalnych i godziwej płacy (certyfikat Fair Trade). Dość trudno jest znaleźć kawy pozyskiwane w taki sposób, będące jednocześnie ucieleśnieniem wyobrażenia Goppiona o wyśmienitej kawie – tutaj się udało. Goppion jest partnerem Fair Trade już od 25 lat. Nativo to mieszanka dwóch arabik: brazylijskiej i gwatemalskiej. W smaku jest ona słodkawa, waniliowa, głęboka, o umiarkowanym body. Opakowanie – puszka gwarantuje świeżość.

Bezkofeinowa wersja Nativo to pyszna ekologiczna arabika z certyfikatem Fair Trade, ale dekofeinizowana przy użyciu ciekłego CO2.

Nativo Decaf

Bezkofeinowa wersja Nativo to pyszna ekologiczna arabika z certyfikatem Fair Trade, ale dekofeinizowana przy użyciu ciekłego CO2. Możesz sprawić sobie nią przyjemność nie tylko o każdej porze dnia i nocy, ale także z pełną świadomością, że kawa pozyskiwana jest w sposób etyczny i bez nadmiernego eksploatowania środowiska naturalnego. Nativo to mieszanka dwóch arabik: brazylijskiej i gwatemalskiej. W smaku jest ona słodkawa, waniliowa, głęboka, o umiarkowanym body. Zmielona odpowiednio do kafetierki lub metod przelewowych. Opakowanie – puszka gwarantuje świeżość.

Aroma Italia jest mieszanką arabik południowo-amerykańskich powoli palonych tradycyjną metodą.

Aroma Italia

Aroma Italia jest mieszanką arabik południowo-amerykańskich powoli palonych tradycyjną metodą. Kawa jest przedstawieniem włoskiego ducha – jest gorzkawo-słodkawa w smaku i bogata w aromacie, który przywodzi na myśl czekoladę i czerwone owoce.

Mieszanka arabik przeznaczona do przygotowywania w ekspresach przelewowych i perkolatorach - zmielona.

Oro 4x250

Mieszanka arabik przeznaczona do przygotowywania w ekspresach przelewowych i perkolatorach - zmielona. Idealna na hotelowe śniadania, konferencyjne przerwy kawowe, biurowe zebrania. Kofeiny dość, by ją poczuć, ale nie dość, by zwalić z nóg podczas pracowitego dnia.

Każdego roku powstaje Edycja Limitowana: mieszanka wyszukanych ziaren specjalnie dla miłośników Czarnego Złota.

Edizione Limitata no 8

Goppion pracuje tylko z najlepszymi kawami na świecie. Każdego roku powstaje Edycja Limitowana: mieszanka wyszukanych ziaren specjalnie dla miłośników Czarnego Złota. W tym roku EL8 ukazuje klimat tropikalnych wysp: powietrze przesycone zapachem kwiatów, orzeźwiający kwaskowy smak słodkich owoców. Edizione Limitata występuje w puszkach o 4 kolorach, jest zmielona specjalnie do włoskich kafetierek.